Procedure prestatievergunning afgerond

Twee weken geleden liep de terinzage-termijn van de prestatievergunning af. Er zijn geen bezwaren binnengekomen binnen die termijn en dat betekent dat de vergunning definitief geworden is.

Wat is een prestatievergunning?

Dat betekent dat in één keer een vergunning is verleend voor een aantal kleinere (bouw)activiteiten. Voor het plaatsen van de yurts (die zo gauw het qua weer kan naar hun definitieve plek gaan), voor één of meer tiny houses (ook daarvan kunnen we er binnenkort ééntje zien verschijnen) en voor bv. een kas in de zelfoogsttuin.
Bijzonder is dat toekomstige activiteiten ook onder de vergunning vallen. Wanneer er nu één tiny house staat, mogen er meerdere onder dezelfde vergunning geplaatst worden, wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan die vooraf zijn bepaald.

Bouwbesluit en yurts

Ook bijzonder is, dat “bouwwerken” die onder de huidige regelgeving moeilijk of niet te vergunnen zijn, toch een vergunning

yurt

krijgen. Dat geldt bv. voor de yurts en voor de tiny houses. Ze voldoen niet aan het Bouwbesluit bijvoorbeeld en het is moeilijk bepaalde veiligheidseisen te handhaven voor een yurt met regelgeving die voor stenen huizen zijn bedoeld. Sommige gemeenten kiezen ervoor een enkele yurt of een paar tiny houses te “gedogen”, maar de gemeente Ten Boer heeft ervoor gekozen toch te proberen met een vergunning te werken.

Omgevingsteam

In Ten Boer heeft het Omgevingsteam, waar deskundigen van de gemeente zitten op het terrein van het bouwbesluit, veiligheid en gezondheid, samen met de initiatiefnemers alternatieve regels geformuleerd die uiteindelijk hetzelfde veiligheidsniveau moeten opleveren als voor standaardbouwwerken.
Tot slot heeft de gemeente Ten Boer er voor gezorgd dat zowel de yurts als de tiny houses een huisnummer kunnen krijgen. Ook dat lukt niet in alle gemeenten.

De stukken die horen bij de vergunning vind je hier.

Vertel het je vrienden!

Eén antwoord op “Procedure prestatievergunning afgerond”

 1. geachte
  heb jaren geleden(in het hippy tijdsperk jaren70 vorige eeuw)
  nog in een zelfgebouwde miniwoonwagentje gewoond(het was tevens mijn schilders atelier) met een zogenaamde hitje ervoor en na vele omzwervingen op het terrein van de spoorwegen achter Artis Amsterdam terecht gekomen
  Het paardje genaamd Tusja een sneeuwitte grotere Welshpony
  met zwarte ogen ,aan boer Gerrit(uit Amstelveen)gegeven.ze mocht daar altijd blijven wonen ben nog wel eens een paar keer op visite geweest,liep ze daar met haar veulen vrolijk rond
  heb nog jaren achter Artis gewoond,toen kreeg ik een woningkje(midden in de Jordaan)maar heb nog altijd een soort heimwee naar die tijd
  Woon nu in Groningen en hoor dat er daar ook Tiny-houses zijn
  en ga aanstaande zaterdag naar het Lutjesfest om er wat meer
  over te weten te komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.