Gesprek expertteam Proeftuin Omgevingswet

expertteam omgevingswetAfgelopen woensdag  4 oktober vond de eerste echte bijeenkomst plaats van het expertteam Proeftuin Omgevingswet met gemeente en coöperatie.  Na een voorbereidend gesprek in juli jl. was dit een eerste echte gesprek over de planologische en ruimtelijke kant van Woldwijk.
Natuurlijk vond de bijeenkomst ook plaats op Woldwijk; eerst in een zaaltje van Innersdijk en daarna volgde een rondleiding op en rond de boerderij.

In 2021 wordt de nieuwe Omgevingswet ingevoerd. Dat zal een grote verandering betekenen in de met name de ruimtelijke ordeningsprocedures.  Er zal meer ruimte komen voor initiatiefnemers  en de nadruk ligt meer op kansen dan op verboden en regelgeving.  Er is meer aandacht voor participatie en inspraak. Dit vraagt van de verschillende overheden een andere manier van werken. Op allerlei manieren kunnen gemeenten alvast “oefenen” met de Omgevingswet.
Omdat de gemeente Ten Boer ook op Woldwijk wil experimenteren met regelgeving heeft de gemeente Woldwijk aangemeld bij de Proeftuinen Omgevingswet.  In de praktijk betekent dat dat een aantal deskundigen , “experts”, adviseren en gesprekspartner zijn waar het gaat om bestemmingsplanprocedures, vergunningen, de keuzes daarin, het creatief omgaan met regelgeving, het anders vormgeven van participatie (zoals het reflectieteam in het geval van Woldwijk) en andere aspecten die straks in de Omgevingswet dagelijkse praktijk moeten gaan worden.

 

Vertel het je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.