Geslaagd Let’s gro-bezoek

Tegen 10 uur op zaterdagmorgen 2 november rijdt Fije, chauffeur van Arriva Touring, zijn bus het Kwinkenplein op . Eén voor één, of soms in duo’s, verschijnen ook de deelnemers aan de bustocht naar Woldwijk. Vlak na tienen is het gezelschap rond de 30 mensen groot en compleet en manoeuvreert Fije de bus de binnenstad uit.

Melktap
De melktap van boer Bijman


Over de N360 bereiken we al snel het kruispunt bij de Boltbrug in Ten Boer. Bij boer Bijman aan de Washuisterweg halen we een paar liter melk om straks de pannenkoeken mee te maken (of eigenlijk: te “betalen”). Bijman zelf is ook in de buurt en biedt een kleine rondleiding over zijn bedrijf aan. Dat laat de groep zich geen twee keer zeggen en we krijgen een uitgebreide uitleg over het functioneren van het melkveebedrijf. Hier worden ook massaal de eerste foto’s gemaakt.
Na een klein half uur stappen we weer in de bus en koersen we richting Woltersum. Daar halen we een doosje eieren bij de eierkeet van boer Lalkens. Het is druk in Woltersum, de eieren vinden gretig aftrek en de bus moet tot aan Wittewierum rekening houden met deelnemers aan een georganiseerde wandeltocht.
Na Wittewierum rijden we via Ten Post terug richting Ten Boer. Bij Woldwijk parkeren we de bus achter Innersdijk en onze gasten kuieren richting Wereldhuiskamer. Opnieuw een fotomoment, het gebouw maakt ook van buiten al indruk.

Conny bakte de pannenkoeken
Conny bakte de pannenkoeken


Binnen staat de koffie klaar en geven een aantal vertegenwoordigers wat uitleg over Woldwijk en de verschillende initiatieven. Inmiddels heeft Conny de pannenkoeken klaar en worden melk en eieren symbolisch geruild voor een stapel volkorenpannenkoeken. De meel is eerder al geleverd door Paula, bewoner van een tiny house. Inmiddels loopt het tegen half 12 en de pannenkoeken gaan er goed in.

Dan worden er twee groepen gevormd en begeleid door mensen van de coöperatie wordt een rondwandeling gemaakt over het terrein; een kijkje in een yurt of ger, een rondleiding langs de tiny houses met een toelichting door Gerard, één van de bewoners. Via de buitenplaats waar Carla pompoensoep van pompoenen uit de zelfoogsttuin serveert, gaan we naar de zelfoogsttuin waar Arjen de tuinman uitlegt hoe hij groenten kweekt en hoe het lidmaatschap van de tuin werkt. Zijn manier van onkruid bestrijden en de tuin bewerken, met behulp van loopeenden en varkens, wekt bewondering.

Arjen en zijn varkens
Tuinman Arjen en zijn varkens


Na het ophalen van tassen en jassen, toiletbezoek en het op de valreep uitdelen van flyers klimt iedereen de bus weer in. Het gaat nu rechtstreeks terug naar de Grote Markt en tegen twee uur draait chauffeur Fije de Oosterstraat uit en zet ons onder de Martinitoren af.

Vertel het je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.