Natuurlijke “bestrijdingsmiddelen” op de tuin

Indische loopeenden
De Indische loopeenden

Onlangs kocht tuinman Arjen twee biggetjes voor in de zelfoogsttuin. Nu is er nog meer levende have gearriveerd, namelijk een zestal Indische loopeenden.
Deze grappige vogels staan heel recht op en waggelen er op los. Ze hebben kleine vleugels waardoor ze niet kunnen vliegen, dit is ideaal om ze gemakkelijk op de tuin te houden. Deze eenden vinden het fantastisch om slakken en andere insecten te zoeken als het een beetje schemerig is. Ze worden dan ook ingezet om de slakken op een natuurlijke manier te bestrijden. 

De eenden zitten nu binnen een hekwerk van schrikdraad, daar kunnen ze de in de windsingel op zoek naar slakken, zodat die niet in de tuin terecht komen. Het schrikdraad is om roofdieren en buurtkatten buiten te houden.

Twee dagen nadat de eenden op de tuin waren gearriveerd zijn ze in de nacht opgejaagd door een rover. Er stond toen nog geen elektriciteit op het hek. Zes van de zeven eenden konden ontsnappen in de sloot naast de tuin. De zevende en kleinste van het stel werd gepakt.
Nu we een week verder zijn, zijn ze weer op hun gemak binnen de omheining. Ze beginnen ook te wennen aan mensen en zijn niet meer zo schuw als het voedertijd is. Dan is het een gekwaak van jewelste.

De biggetjes op de tuin

Na de biggetjes dus een tweede manier om op een natuurlijke manier de tuin te beschermen. De varkens hebben als taak om het onkruid los te woelen en op te eten, dat vinden ze heerlijk. Arjen zet steeds een stukje van de tuin af met schrikdraad en dan mogen de varkens al het onkruid op eten.  Als ze klaar zijn na een aantal weken worden ze verplaatst naar het volgende stukje.

Vertel het je vrienden!

3 antwoorden op “Natuurlijke “bestrijdingsmiddelen” op de tuin”

    1. Beste Jacob,

      De varkens zijn inmiddels verkocht. Ze deden hun werk zo goed en snel, dat de zelfoogsttuin te klein voor ze was en het lastig was om ze daar genoeg ruimte te bieden. U moet op zoek naar andere varkens, dus!

    2. Ja dat is exact mijn vraag.
      De voortuin is grootste stukken 7blad en rest gras en onkruid.
      We hebben een paar hectare land.
      Woestenij.
      Maar ik kan niks doen in de voortuin omdat daar alles 7blad is.
      Heb je bloemen gezaaid of geplant maar 7blad komt hoog over heen.

      Heb jij antwoord gekregen op jou vraag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.