Natuurinclusieve landbouw en eiwit- en voedseltransitie

Woldwijk als experimenteergebied

Woldwijk is een experimenteergebied. Dat betekent dat ook in het agrarische deel gezocht wordt naar andere manieren om landbouw en veeteelt te bedrijven. Om meer rekening te houden met ecologie en biodiversiteit, om te helpen klimaatverandering tegen te gaan en om het boerenbedrijf toekomstbestendig te maken en klaar voor veranderingen in het klimaat.

Op dit moment (2024) vinden in het agrarische deel van Woldwijk drie projecten plaats, waarin wordt samengewerkt met Wageningen University & Research (WUR). Onderzoeker Ciska Scheltema-Nienhuis woont op Woldwijk en begeleidt de projecten.

Het groenplan van Woldwijk

Deze drie projecten komen bovenop de natuurinclusieve maatregelen die al in het groenplan van Woldwijk zijn opgenomen en die gericht zijn op het vergroten van de biodiversiteit en het behouden en versterken van de cultuurhistorie. Het gaat dan voor het agrarisch gebied vooral om de volgende maatregelen:

Kruidenrijk grasland, laat maaien, extensieve beweiding en organische mest
Hoogwatersloot, plas-drasgebied, struweel , bloemen langs het wandelpad
Mengteelt van gerst en erwt, geen gewasbeschermingsmiddelen, groenbemesters, productie voor Woldwijk (voedsel of bouwmaterialen)

Samenwerking met de WUR

De drie projecten waarin Woldwijk samenwerkt met de WUR zijn:

Je kunt meer lezen over deze drie projecten door in het menu op de openingspagina deze pagina’s te kiezen of door in het rijtje hierboven op de pagina van je keuze te klikken.