Groene Dag 14 oktober 2023

De ingrediënten van deze Groene Dag zijn een wildplukworkshop, een lunch en een film. Tijdens een wandeling over het Woldwijkterrein laten Tim Horneman en Leah Groeneweg van In het Wilde Weg de deelnemers aan de workshop zien welke wilde planten en bloemen je kunt eten en wat voor gerechten je er mee kunt maken. De zelf geplukte planten worden vervolgens door Leah en Tim gebruikt om soep mee te bereiden. Aanvulling op het menu komt van groente uit de zelfoogsttuin van Woldwijk en van de Eemstuin in Uithuizermeeden. Daarnaast is er biologisch brood.

 Jouke Anema van de Eemstuin in Uithuizen is één van de hoofdpersonen van de film “Weg uit de stad”. Deze documentaire van de bekende Groninger regisseur Tom Tieman volgt twee stellen die van de stad naar het platteland verhuizen en daar hun weg proberen te vinden. Jouke en zijn partner zijn in Uithuizermeeden de Eemstuin begonnen, een biologisch-dynamische tuinderij. Na de film vertellen Jouke en Tom over de film en beantwoorden ze vragen van het publiek. Ook horen we hoe het nu gaat op de Eemstuin.

Onder aan de pagina vind je nog meer informatie over de wandeling, de lunch en de film. En over de mogelijkheid daarna nog mee te gaan met een rondleiding over Woldwijk en mee te eten met de maandelijkse pizza-avond.

Programma

10.30 uur: wildplukworkshop
13.00 uur: lunch
14.30 uur: film “Weg uit de stad”

Aanmelden en betalen

Er zijn verschillende combinaties mogelijk, maar natuurlijk kun je ook de hele dag aanschuiven. Je aanmelding is pas rond, wanneer je betaald hebt. Wil je erbij zijn? Stuur dan een mail naar groenedag@woldwijk.nl met de programmacombinatie van je keuze, het aantal personen dat je opgeeft en liefst ook een telefoonnummer.

Wildplukworkshop en lunch: € 10,-
Lunch en film: € 10,-
Hele programma: € 15,-

Tot slot

Vanaf vrijdag 13 oktober vind je hier de laatste informatie over het programma en een telefoonnummer dat je in “noodgevallen” kunt bellen. Los daarvan zijn we bereikbaar via het emailadres info@woldwijk.nl

Kom je uit de buurt, kom dan op de fiets! Parkeren met de auto kan zonodig op het parkeerterrein achter zorgcentrum Innersdijk.
De lunch en hapjes bij de koffie en thee zijn vegetarisch. Met andere diëetwensen kunnen we helaas geen rekening houden in de voorbereiding.


Wildplukwandeling/workshop  Door Tim Horneman en Leah Groeneweg van “In het Wilde Weg” (www.inhetwildeweg.nl)   

Onze voorouders deden niet anders: eten verzamelen uit de natuur. Ook wij kunnen het weer leren. Ga mee op pad en ontdek de eetbare planten van het seizoen. We maken een wandeling waarbij je leert welke planten eetbaar zijn, waar je op moet letten bij het plukken en hoe je ze kunt gebruiken. Paardenbloem, brandnetel, hondsdraf en weegbree blijken gezonde ingrediënten voor een heerlijke maaltijd. De berm, het veld en je achtertuin zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Lunch met ingrediënten uit de wildplukwandeling, aangevuld met andere producten uit de regio.

Filmvertoning “Weg uit de stad” van regisseur Tom Tieman + nagesprek  

De druk op de stad neemt toe. De huizenprijzen rijzen tot ongekende hoogte en toerisme zorgt voor mensenmassa’s in de drukke steden. Tegelijkertijd heeft het platteland te maken met krimp, vergrijzing en verdwijnende voorzieningen. Stadverlaters bieden een hoopvol perspectief: jonge mensen ruilen steeds vaker de stad in voor het platteland, op zoek naar ruimte, rust en nieuwe avonturen. Zijn zij een deel van de oplossing? Vormen zij het nieuwe elan voor het platteland? Andor Molter keert, na jaren in het inmiddels onbetaalbare Amsterdam te hebben gewoond, met partner Anna en kind terug naar het Oost-Groninger dorp van zijn jeugd: Borgercompagnie. Ze hebben daar zijn oude basisschool De Butte gekocht om zo het bewegingsonderwijs en cultuur in het lintdorp nieuw leven in te blazen. In Uithuizermeeden (Noord-Groningen) nemen Liz Wijma en Jouke Anema, na omzwervingen over de halve wereld, de biologisch-dynamische kwekerij De Eemstuin over. Het stel belandt met zijn alternatieve vorm van landbouw midden tussen de gangbare akkerbouwers van Noord-Groningen. De financiering is krap en de uitdagingen zijn groot. Lukt het hen het hoofd boven water te houden? Wat drijft beide stellen de stad uit? Vinden ze de weg in het plattelandsbestaan? En zullen ze zich thuis voelen in hun nieuwe omgeving? Een film over de zoektocht naar een nieuw bestaan binnen een regio die grote veranderingen te wachten staat.

Rondleiding

Na de film, zo rond 16 uur, kun je een rondleiding krijgen over het terrein met de mogelijkheid tiny houses, yurts en de zelfoogsttuin te bekijken en een gesprekje met bewoners aan te knopen. Wil je nog langer blijven? Dan kun je je aan het eind van de middag, zo rond 17.30 uur aansluiten bij de pizza-avond van StaatjeVrij, één van de bewonersgroepen op Woldwijk: je kunt mee-eten en doneert wat je de maaltijd waard vond. Deze pizza-avond staat los van de Groene Dag en je moet hiervoor aanmelden bij StaatjeVrij: staatjevrij@gmail.com

Deze Groene Dag wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Groningen (via het gebiedsteam Ten Boer).