Groene Dag

Groene Dag op zaterdag 15 oktober

Op zaterdag 15 oktober van 13 tot 17.30 uur vindt er op Woldwijk de jaarlijkse Groene Dag met de duurzaamheidsmarkt plaats. Hieronder alle actuele informatie!

Thema’s: lokaal voedsel en (lokale) energie

Energie en voedsel zijn actuele thema’s. Ook zijn het thema’s die horen bij Woldwijk. We hebben ze aangegrepen om richting te geven aan de invulling van deze Groene Dag. Ook de Global Goals werkgroep van Ten Boer waarmee we deze middag organiseren is gericht op o.a. deze onderwerpen.

Activiteiten

Er zijn allerlei activiteiten met het thema voedsel en energie. De lokale energiecoöperaties zijn aanwezig, evenals een aantal bedrijven die actief zijn op dit gebied. Er is een lezing over een “energiethema”, een hot item op dit moment natuurlijk. Je kunt de hele middag meer leren over het maken van bier en wijn. Er zijn stands met lokale kaas en andere lekkernijen. En je kunt je eigen smoothie bij elkaar fietsen!

Locaties

De drie locaties waar activiteiten plaatsvinden zijn:
– de Wereldhuiskamer (het gebouw van leem en stro achter de parkeerplaats van Innersdijk). De Wereldhuiskamer is de ruimte waar het thema energie z’n plek heeft.
– de buitenplaats en de grote schuur. Dit is de plek waar muziek gemaakt wordt, waar koffie en hapjes te krijgen zijn, waar standjes staan en de kinderactiviteiten plaatsvinden. Ook aanmelden voor activiteiten of vragen stellen kan hier.
– de zelfoogsttuin en het theehuis. Hier vinden activiteiten rond voedsel plaats, zoals de rondleiding over de tuin en de kookworkshop.

Workshops en rondleidingen

Om 13.00 uur beginnen de volgende activiteiten:
* een wildplukwandeling over het Woldwijkterrein met Jacolien de Nooij van Gezonde Zoektocht (duurt ongeveer anderhalf uur)
* een algemene rondleiding over het hele Woldwijkterrein met aandacht voor het verleden, het heden en de toekomst van Woldwijk (duurt ongeveer een uur)

Om 14.00 uur beginnen de volgende activiteiten:
* een rondleiding over de zelfoogsttuin

Om 15.00 uur begint de volgende activiteit:
* een workshop Indiaas koken met Sumitra Naren, je gaat linzensoep en tapa’s maken die aan het eind van de middag door alle bezoekers kunnen worden gegeten (duurt anderhalf tot twee uur)

Om 15.30 uur beginnen de volgende activiteiten:
* een wildplukwandeling over het Woldwijkterrein met Jacolien de Nooij van Gezonde Zoektocht (duurt ongeveer anderhalf uur)
* een algemene rondleiding over het hele Woldwijkterrein met aandacht voor het verleden, het heden en de toekomst van Woldwijk (duurt ongeveer een uur)

Je kunt je voor wandelingen, rondleidingen en de kookworkshop opgeven op de dag zelf bij de Buitenplaats. Mensen met een Woldwijk poloshirt aan kunnen je verder helpen!

Kinderactiviteiten

Er zijn veel activiteiten speciaal voor kinderen:

* je kunt je eigen zonnebloem of bonen kweken, wij zorgen voor zaadjes, potjes en potgrond! (13.30 uur: buitenplaats achter de boerderij of in de schuur, afhankelijk van het weer)
* we gaan broodjes bakken boven een vuurtje vanaf 15.30 uur! (buitenplaats achter de boerderij
* maak je eigen Halloweenpompoen! (15 uur, grote schuur i.s.m. “Kom je spelen”)
* IVN is er met een stand, zij hebben emmers vol natuur bij zich!

Programma met aanvangstijden

Vanaf 12.30/13 uur: de koffie staat klaar op de Buitenplaats (achter de boerderij)!

13.00 uur: de eerste wildplukwandeling gaat van start
13.00 uur: de hele middag staat het thema energie centraal in de Wereldhuiskamer met: energiecoöperaties Ten Boer en Thesinge, Duurzaam Groningen, Munus Vergroent en meer.
13.00 uur: de eerste rondleiding over het hele Woldwijk terrein gaat van start
13.00 uur: in de schuur stands met lekker lokaal voedsel, een bierbrouw/wijnmaakdemonstratie, de weggeefwinkel, IVN en een smoothiefiets

13.30 uur: kinderactiviteit: kweek je eigen zonnebloemen en bonen
13.30 uur: rondleiding over de zelfoogsttuin

14.00 uur: lezing Theo de Wit van Ecothesinge over het werk van energiecoöperaties

14.30 uur tot 15.30 uur: pauze met muziek (van het combo van Igor) en hapjes/koek (van cateringbedrijf De Vrije Vogel). Koffie/thee, limonade, koek en hapjes zijn gratis.

15.00 uur: pompoenen uithollen, maak je eigen Halloweenpompoen!
15.00 uur: de kookworkshop van Sumitra Naren gaat van start (theehuis/zelfoogsttuin)

15.30 uur: de tweede wildplukwandeling gaat van start
15.30 uur: de tweede rondleiding over het Woldwijkterrein gaat van start
15.30 uur: kinderactiviteit: broodjes bakken boven het vuur

16.00 uur: lezing Theo de Wit van Ecothesinge over het werk van energicoöperaties (Wereldhuiskamer)

17.00 uur: afsluiting met muziek, soep, brood en hapjes in de Wereldhuiskamer